Friday, May 4, 2018

Babai qe deshironte te testonte imanin e djemve te tij

Cdo njeri duhet ti kushtoj kujdes sjelljeve te veta kudo qe te ndodhet dhe ne cdo pune duhet te jete i matur, sepse njerezit mund te ndodhe qe te mos i shikojne ato qe bejme, mund te mos i degjojne ato qe themi, ndersa Allahu xh.sh shikon dhe degjon cdo gje.
Mbi keto vlera islame, trohet se kishte qene nje baba i ditur e i moshuar dhe nje dite kishte mbledhur femijet e vet dhe kishte dashur te dinte se gjendjen e besimit te tyre. Keshtu therret tre djemt e tij dhe secilit u jep nga nje pule e nga nje thike dhe u kishte thene:
-Shkoni e therni keto pula ne nje vend ku te mos ju shikoje askush dhe mi sillni mua!
Dhe tre djemt u larguan per te bere ate qe u tha babai i tyre. Njeri e kishte therur pulen nje perrua, tjetri pas nje kodre dhe ia kishin sjell babait te tyre. Ndersa i treti pasi kishte shetitur per te gjetur nje vend te fshehte te cilin nuk e gjen, kthehet ne shtepi me pulen ne dore te pa therur. Vellezerit me ironi e tallje i thone: U vonove kaq shume dhe nuk arrite te gjesh nje vend te per te therur pulen? Duke treguar krenarin e tyre per pulat e therurar dhe duke treguar qe ne te dy e kemi quar ne vend kerkesen e babait.
Nderkoh qe babai pasi i degjoj dhe shikoj me kujdes kete dialog ju drejtua djalit te trete duke e pyetur se cila eshte arsyeja qe nuk e kishte therur pulen?
Djali i thote: A me the ti se duhet ti thernim pulat ne nje vend ku te mos na shikonte askush?
Babai i pergjigjet: Po !
Djali thote: Mire po kudo qe shkova, une smund te gjeja nje vend te tille sic na the ti. Kudo qe shkoja e ndjeja se me shikon Allahu xh.sh, dhe mu kujtuan meleket shkrues te cilet me rrine ne te djathte e ne te majte duke ndjekur vazhdimisht punet e mija, prandaj e solla pulen te pa therur.
Babai i djalit duke mbetur i kenaqur me pergjigjen e djalit i thote:
-Te lumte djal i dashur! Une veprova keshtu per te provuar besimin tuaj. Te pergezoj, ndersa per ju dy te mos harroni me se Allahu xh.sh ju shikon kudo qe te jeni.

Allahu xh.sh thote:
"Celesat e fshetesise jane vetem te Ai, ate (fshetesine) nuk e di kush pos Tij. Ai e di cfare ka ne toke dhe ne det, Ai e di per cdo gjethe qe bie dhe ska kokerr ne thellesi te tokes, ska te njome dhe ska te thate qenuk eshte (shenuar) ne librin e qarte (Levhi Mahfudh).(El En Amë 59)

Saturday, April 28, 2018

Profeti Musa a.s. dhe drejtesia e Allahut xh.sh

Tregohet se nje here profeti Musa a.s. e pyet Allahun xh.sh; O Zoti im! Me trego drejtesin
tende?
Allahu xh.sh i thote: Nese deshiron ta mesosh, atehere shko tek filan burim uji, dhe qendro aty dhe shiko cfare do ndodhe.
Profeti Musa a.s. shkon tek burimi i ujit , pasi u pozicionuar ne nje vend per te shikuar vjen nje kalores. Kalorsi teksa ndaloi te pinte uje i bie kuleta me te hodha.Pasi shuajti etjen kalorsi pa e vene re qe i kishte rene kuleta u largua.
Pas tij vjen nje femije i cili po ashtu piu uje. Teksa po largohet femija verejti kulten me te holla te cilen e merr dhe largohet. Me vone vjen nje plak i moshuar i cili po ashtu piu uje. Kur kalorsi meson se i kishte rene kuleta kthehet tek burimi per ta marr mire po nuk e gjeti dhe ju drejtua plakut se ku eshte kuleta? Plaku u pergjigj qe nuk dinte gje. Kalorsi nuk e besoj dhe e mbyti plakun.
Pas gjithe kesaj i habitur Musai a.s. ju drejtua Allahut xh.sh; Kjo eshte drejtesia, tjeter kush i mori te hollat dhe nje plak i moshuar u mbyt padrejtesisht?
Allahu xh.sh. i tregon Musait a.s.;
"O Musa! Plaku qe vdeiq, ishte vrases i babait te kalorsit. ndersa femija qe mori te hollat, i takonin atij sepse ato te holla ishin te babait te tij, por kalorsi ia kishte vjedhur babait te femijes, dhe keshtu cdo gje u kthye ne vendin e vet duke u kthyer dejtesia ne vend. Kjo eshte drejtesia ime!"

Monday, April 16, 2018

Mjekesia Islame Pj. 5

Tema mbi mjeksin islame ka per qellim informimin e pergjithshem te menyres se jeteses se Profetit Muhammed a.s., te keshillave te tij per shendetin dhe jo per zevendesimin e mjeksise shkencore pasi qe te dyja jane te lidhura me njera - tjeteren.

- MISHERAT E PERMENDUR 

-Lepuri; Mishi i lepurit eshte nje nder mishrat e permendedra. Nga Enesi r.a kemi:
"E gjuajtem nje lepur pas nje ndjekjese te gjate. Pasi e pergatitem, Ebu Talha mori kofshen e tij dhe ia dergoi profetit Muhammed a.s. i cili e pranoi ate."
                                                                              (Buhari, Muslim)
Mishrat e tjere te permendura pervec atyre qe kemi permendur me siper eshte: mishi i lejlekut, lopes, pates,pules, thellezes,, shkurtave, zogut etj.

Ne nje hadith permendet zogu dhe kafshet e lejuara per tju ngrene mishi, mirepo ne kete trasmetim tregohet se cfare nuk duhet bere:

"Nuk ka njeri i cili ka mbytur nje zog apo kafshe e te mos jap llogari. Pyetjen: Si? Profeti Muhammed a.s. u eshte pergjigjur: "Thereni ate dhe hajeni por mos ia kepuni koken."  (Nesai)                                                                                                 
Qe mishi i nje kafshe te madhe te konsiderohet hallall, thersi duhet patjeter te thote "Bismilah", pra kafshet nuk mund ti godasim me qellim mbytjen e saj dhe me pas ngrenjen e mishit.
Nga gjallesat e detit mishi me i mire eshte ai peshkut.

Ne lidhje me gjallesat e detit Allahu xh.sh thote:
"Gjahu dhe ushqimi ne det u eshte e lejuar, si perjetim per ju dhe per udhetaret." (El Maide; 96)

- MISHI I NDALUAR REPTESISHT, MISHI I DERRIT 

Prej mishit te ndaluar ne forme te prere eshte mishi i derrit, mishi i ngordhur, pirja e gjakut.

Allahu xh.sh. thote:
"Allahu ua ndali juve vetem te ngordhurat, gjakun, mishin e derrit dhe ate qe therret jo ne emer te Allahut xh.sh, Kush shtergohet (te haje nga keto) duke mos pasur per qellim shijen dhe duke mos teperuar, per te nuk eshte mekat. Vertet Allahu fale, eshte meshirues." (El Bekare; 173)

Allahu xh.sh, e cileson mishin e derrit , mish te ndyte. Allahu xh.sh thote:

"Thuaj; "ne ate qe me eshte shpallur mua (ne Kur'an) nuk po gjej te ndaluar dicka nga ushqimi, perveç ne qofte se ai (ushqim) eshte, coftine, gjak i derdhur ose mish derri, ai eshte i ndyte, dhe pos asaj qe eshte therrur jo ne emer te Allahut (por te ndonje idhulli) e qe eshte mekat."
                                                                                                              (el En'am;145) 
 Po ashtu Allahu xh.sh. ne suren En Nahl thote:
"Ai ua ndali juve vetem cofetinen, gjakun, mishin e derrit dhe ate qe therret jo ne emer te Allahut."
                                                                                                          (En Nahl; 115)
                                                               
- MISVAKU  (Lipidiumi)


Misvaku eshte shume i shendetshem per larjen e dhembeve. Shkencetaret po kryejne studime mbi vlerat e misvakut.

Ebu Hanefi r.a. ka thene: "Druri i misvakut eshte me i mire per pastrimin e dhembeve, menjanon dobesite qe vijne per shkak te semundjeve , stimulon oreksin dhe forcon trurin."

Profeti Muhammed a.s. thote:

"Pastrimi i dhembeve me misvak eshte higjen e cila pastron gojen , dhe pastertia kenaq Zotin."
                                                                                                (Buhari )

Ebu Hanife r.a. tregon se misvaku perdoret mesemiri i lagur me lengun e trendafilit.

Ne nje trasmetim tjeter kemi se profeti Muhammed a.s. ka thene:

"Sikur mos te mendoja se kjo (pastrimi i dhembeve me misvak) do te ishte e teper apo e rende , do te jepja udher qe ti pastronin dhembet me misvak para cdo namazi (pra 5 here ne dite)"
                                                                                                     (Buhari, Muslim )

Sipas disa tranmetimeve misvkau eshte perdorur nga profeti Ibrahim a.s.

Ndersa ne nje trasmetim tjeter kemi se:

"Sa here qe profeti Muhammed a.s. hynte ne shtepi (kthehej nga puna apo ndonje rruge) se pari pastronte dhembet me misvak." (Muslimi)                                                                                                        
Pergatiti:
Gezim Kopani
Ju mund te lexoni
Thursday, April 12, 2018

Takimi i Profetit Muhammed a.s. me Profetin Adem a.s.

Ne udhetimin e Isras dhe Miraxhit profeti Muhammed a.s. eshte takuar me Pejgamberet e Allahut xh.sh. Te parin qe profeti Muhammed a.s. ka takuar ishte profeti Adem a.s.
Ne lidhje me kete takim kemi transmetimin si me poshte vijon.

"Profeti Muhammed a.s. teksa u tregonte sahabeve per udhetimin e Isras dhe Miraxhit nder te tjera tha: "Ne qiellin e pare shikova nje person qe rrinte. Ne anen e djahte te kishte disa shqiponja,edhe ne anen e majte po ashtu. Ky person kur shikonte ne anen e djathte buzeqeshte, ndersa kur shikonte ne anen e majte qante. Duke u kthyer nga une me pershendeti duke me thene:
Mire se erdhe o Pejgamberi i drejte! Mire se erdhe o djal i drejte!
Pyeta Xhebrailin se kush eshte ky person?
Xhebraili me tha: Ky eshte Ademi a.s, shqiponjat qe jane te djathte dhe ne te majte jane shpirtrat e djemeve te tije. Te djathtit jane ne xhennet ndersa te majtit jane ne xhehenem. Per kete shkak kur shikon ne anen e djathte ai buzeqesh, ndersa kur shikon ne anen e majte qan."
                                                                                     (Muslimi, 263)

Per te mesuar me shume mbi naten e Isras dhe Miraxhit  kliko: 

Rendesia e nates se dyte te mire Miraxh

Hadithe per naten e Isras dhe Miraxhit

Arif Shkreli (Ademi) , Fushe Arrez


Personi ne fotografi eshte Arif Shkreli (Ademi) i cili eshte nga te paret besimtar namazli nga qyteti i Fushe Arrezit i cili me te ardhur lira e besimit ka praktikuar islamin me namze, agjerime etj. Para shume vitesh ai ka nderruar jete , por ai mbahet mend me pjesmarrjen e tij ne faljen e namazit te xhumase se pare tek xhamia e Plumbit ne Shkoder, ne inagurimin e xhamise se re te qytetit te Pukes etj.

Ne punim..
Pergatiti
Gezim Kopani

V/O;Fotografi qe publikohet per here te pare

Thursday, March 29, 2018

Mejtepet e Myftinisë Pukë dhe Roli i tyre 1523-2017

Nga: Gëzim Kopani, Myfti i Pukës

Abstrakt

Hyrja e besimit islam ne rrethin e Pukës (1523), ku pasardhësit e Princ Progon Dukagjini u konvertuan në besimin mysliman duke filluar nga Mustaf Pasha. Në vitin 1947 u vëndos Kajmekami në Pukë (vendi ku sot quhet Koder Hani), dhe më pas u ndërtua xhamia e Kodër Hanit. Mejtepet e Pukës përfshinë tre prejudha atë Osmane (1523-1912), Prejudhen e pas shpalljes së Pavarësisë së Shqipërisë (1912-1967) dhe me prejudhen e fillimit të lirisë së besimit (1991)

Para se të flas për Mejtepet e Myftinisë Pukë e shikoj të arsyeshme të shpjegoj shkurtimisht historin e fillimit të fesë islame në rrethin e Pukës.
Në vitin 1523 pasardhësit e Princ Progon Dukagjini u bënë mysliman...

Se shpejti...Sherues eshte vetem Allahu

Te sqarosh te verteten (rrugen e drejte) eshte miresi. Personalisht dua te sqaroj se rasti i denoncimit i
shfaqur ne tv tek "Stop" ku nje mashtrues kryente sjellje tejet te papranueshme dhe te denueshme, nuk kane asnje lidhje me hoxhallaret (zyrtare) e per me teper me islamin. Keto sharlatan jane mashtures, te ulet, qe duhet te marrin nga ligji ate qe meritojne. Halli e ben njeruh te trokas ne vende te ndryshme, por duhet patur kujdes nga keto mashtrues (e te ngjashem) qe perdorin islamin etj, per interesa te uleta. Sherues eshte vetem Zoti. Koha dhe vendi kur duhet ti drejtohemi Zotit dihen; ato jane xhamite, agjerimi (muaji ramazan...), sadakaja etj.

Gezim Kopani

28.3.2018


Friday, March 23, 2018

Te pakten le te bejme lutje per te permbyturit ne Shkoder dhe 12 familjet ne Dardhe te Pukes


Sot 23 mars 2018, gjate hytbes se xhuma ne Xhamin e Pukes si pasoj e permbytjeve nga uji ne qytetin e Shkodres dhe te 12 shtepiave te te prishura si pasoj e shkarjes se tokes ne Dardhe te Pukes , nder te tjera bere kete reagim:

" ...Te gjithe ne duhet te vendosim veten tone ne pozicionin e tjetrit. Kur shtepit tone pikojne menjehere ankohemi, po ato familje ne Shkoder qe prej ditesh jane te permbytura nga uji? Po atyre familjeve ne Dardhe te Pukes te cileve u eshte prishur shtepia sia pasoj e shkarjes se tokes ? Prandaj nese skemi mundesi ti ndihmojme vellezerit dhe motrat tone pa dallim, te pakten le te bejme lutje dhe dua per ta qe Zoti i Gjithesise tua lehtesoje vuajtjet e tyre..."

Gezim Kopani

Nuk mund te hidhen poshte Netet e Mira per shkak te disa trillimeve

Ne lidhje me rendesin e muajit Rexheb me te cilin kuptojme dicka te rendesishme apo madheshtore dhe neteve te mira dua te riparaqes nje dua te profetit Muhammed a.s. te cilen ai e ka bere ne muajin Rexheb muaj ne te cilin bie nata e pare e mire Regaib dhe nata e dyte e mire Ista-Miraxh :" Allahumme berik lene fi rexheb ve shaban ve beligna ramadan" qe do te thote: "O Allahu im! Na beko muajin rexheb dhe shaban dhe na mundesi te arrijme muajin Ramazan," 
                                                                                              (Iben Hambel)

Te njejtin transmetim e kemi edhe nga Enes bin Malik i cili thote qe Muhammedi a.s. ne muajt e shenjte bene kete dua:Allahumme berik lene fi rexheb ve shaban ve beligna ramadan" qe do te thote: "O Allahu im! Na beko muajin rexheb dhe shaban dhe na mundesi te arrijme muajin Ramazan,"                                                                                                    (Ahmedi 1/259)

Paraqita keto dy argumente per shkak se ka nga ato qe thone se nuk ka nata te mire.  Nete te mira ka por disa bejne veprime qe nuk i perkasin ketyre neteve dhe per shkak te ketyre bidateve apo trillimeve ne nuk mund te hedhim poshte netet e mira .
Nuk duhet te harrojme ajetin Kur'anor ku Allahu xh.sh thote:

"...Te Allahut jane dymbedhjete muaj. Nder te cilet kater jane te shenjte.( Et Teube 36)

Dijetaret islam ne lidhje me kete ajet kane thene se nder keto kater muaj eshte edhe muaji Rexheb ne te cilin bien dy nete e mira Reagib dhe Miraxh. Cfare i ben te shenjte keto muaj? Pikerisht terheqja e vemendjes qe Allahu xh.sh na thote ne Kur'an, shtoj kesaj edhe lutjet e profeteve ne vecanti te profetit Muhammed a.s., plus kesaj edhe netet e mira qe bien ne muajin Rexheb e Shaban e pa asnje diskutim muaji Ramazan me naten e njemije muajve nates se Kadrit.


Madje Allahu xh.sh. ne po kete ajet thote:

"...Kujdesni mos beni gjynahe (mekate) ne keto muaj..." (Et Teube; 36)

Nga ajeti kuptohet qarte se nuk duhet bere gjynahe. Po cfare duhet bere? Normalisht duhet bere lutje( dua) ibadete sic ka bere profeti Muhammed a.s.. A eshte mundesia me dhene sadaka , le ta japim se vec sevape mirret, por duhet te kemi kujdes kur te dhemi bidat kjo e bidat ajo dhe kjo per fajin e disa trilluesve pasi me te vertet ka shume trillime sic thine disa qe ka namaz te vecante per naten e Rebaibit , Isras e Miraxhi apo Beraetit, apo trillimi tjeter kur thone disa qe te bejme hallem se vin shpirtrat e te vdekurve dhe me berjen e hallmes ato na bejne hallall etj, keto po qe jane bidate apo kthimi i ketyre neteve ne feste ,  por kjo nuk do te thote qe ta hedhim poshte naten e mire te Regabimit, Beraetit pasi per keto dy nete ka me pak transmetime ne krahasim me naten e Isras dhe Miraxhit.

Duhet kuptuar drejt edhe hadithet. Psh padyshim eshte i sakte hadithi i cili tregon qe nuk lejohet te agjerohet duke vecuar nje nate. Normalisht , psh nese nje mysliman agjeron vetem Regaibin, e nuk agjeron psh te henat apo te enjtet apo Isran, Beraetin etj normalisht qe ky qe ben kete e ka gabim pasi eshte duke vecuar .
Tani praktika e qarte eshte se Allahu thote ne Kur'an se kater muaj jane te shenjte dhe nuk duhet bere gjynahe. E qarte eshte se edhe profeti Muhammed a.s. ka bere dua. Atehere ne cfare duhet te bejme? Te flejme gjyme? Jo edhe duhet te largohemi gjynaheve dhe te bejme dua. Nder adhurimet qe robi eshte me afer Allahut eshte agjerimi, por eshte edhe puna e mir, eshte edhe sadakaja. Sa me shume ibadete e pune te hajrit aq me mire per njeriut.

Pervec ketyre neteve te mira ne kemi: Naten e Kadrit, naten e Fiter Bajramit, naten e Kurban Bajramit si dhe shume nete te tjera qe jane te shenuara ne kalendarin islam.

Pergatiti
Gezim Kopani


Friday, March 16, 2018

Vizita e nxenesve te Mejtepit te xhamise Qerret ne Myftinine e Pukes

Sot 16 mars 2018, kisha kenaqesin te ndaja disa caste me nxenesit e Mejtepit te xhamise se fshatit Qerret Puke me te cilet bisedova mbi viziten e tyre ne Myftinin e Pukes, mbi mesimet islame etj.
Aktualisht Mejtepi i xhamise Qerret ka 18 nxenes qe marrin mesime islame.
Monday, March 5, 2018

Ne kalane e Ulqinit

Vizite  ne kalane e Ulqinit - Mali i Zi ( Montenegro ), 05 mars 2018

Sipas studimeve te "Gruzianeve", Ulqini eshte quajtur Colchinium (Kolhinium qe vjen nga Kolhet shek. V. p.e.s) e njerrin nga Colchion-Colchis-Qulha-Qilhido-Olcinium.
Kalaja e Ulqinit permendet ne shkrimet e Idrizit shek.XII etj. Ne kete kala mund te gjesh gjurme Ilire, Venedikase dhe Osmane. (Ne nje publikim te tij Gazmend Kovaci shkruan: "Ulqini eshte i vetmi qytet bregdetar ilir i cili me heroizem e krenari te admirueshme arriti te ruaj brenda mureve te qytetit te vjeter keshtjellen, jeten, gjuhen e traditen duke u bere keshtu deshmi e gjalle e historise se qyteterimit shqiptare qe prej epokave te hershme parahistorike" (pjese nga trajtimi- Valorizimi i trashigimise ilire te Ulqinit / g.k. )

Kalaja e ndertuar nga Venedikasit i dhane asaj fortifikim te vecante ku gjate sundimit 100 vjeçar ato e kane ndryshuar duke i dhene nje pamje te bukur. Ne murin e brendshem edhe sot mund te lexohet shkrimi me tulla te kuqe "Johani Bolani", i cili ne shek. XV eshte njohur si komes dhe kapedan i Ulqinit i cili ka bere disa restaurime.

Si pasoj e luftes Osmane ndaj Venedikut qe sundonte kalane, kalaj pesoi shume demtime dhe ne vitin 1571 osmanet moren kalan si dhe e ngriten ate nga fillimi duke e shnderuar ne nje fortese te forte per luftra.

Osmanet pas marrjes se Ulqinit ndertuan xhami, shtepit e prishura duke zhvilluar si asnje here me pare urbanizimin brenda dhe jasht kalase. Vlen te permendet qe islami si ne cdo vend tjeter edhe ketu nuk eshte ushtruar dhune , pasi shkrimet e vjertra venedikase nuk u preken nga myslimanet.
Krahas arkitektures, fortifikimeve; osmanet ndertuan objekte per perdorim publik si psh; mejtepe (Mesohet se Medreseja e Ulqinit eshte nje nder medreset me ne ze te kohes. Rreth 300 vjet, brez pas brezi kan dale hafiza te Kur'anit , ku shumiza e imameve ishin hafiza), hamame, kulle sahati, çesme (gati ne te gjithe qytetin kishte kroje (çesme) me mbishkrime arabe "osmanlisht".)

Ne shek. XVII banoret ne shumice dermuese pranuan islamin , ku Shqiptaret lehtesisht u pershtaten me jeten e re. Ne shek. XVII shqiptaret fituan pozita te forta ne detari e tregeti. Ne vitin 1876-1878, si pasoj e sulmit malazezo-hercegovas, turqit largohen duke ngel ne fuqi vendimi i Berlinit te 26 nentorit te vitit 1880 vit ku u larguan ushtaret osman.
Nder shqiptaret me te njohur (pas Ilireve), por edhe me me ndikimin ishin: Bushatlite, Balshajt, Skurajt etj.

Interesant eshte shkrimi ne osmanlisht ku i pari i Bushatlive i cili kishte bere riparime dhe ndertime ne kala, ka lene kete shkrim:

"Lutje per bekimin e kesaj Keshtjelle. Allahu e bekofte kete Kala (Keshtjelle) te Islamit buze detit dhe ta mbaje nen pushtetin islam deri ne diten e fundit (dites se kijametit). 

Keto shtylla (mure) te larta me taban sikur trupi me shpirtin , jane veprat e fuqise se Allahut dhe te miresise se Tij. 

O njeri i pafuqishem! Lutu per kete kala te islamit , te ciles ne emer te vertetesise ia dhashe e quajta (kronogram): "Çeli Gonxhja e Trendafilit". Viti 1130 hixhri, pra viti 1717)


Edhe sot ne kalan e Ulqinit gjendet Kroni i Skurajve te cilet ndertuan edhe xhamine e kalase, po ashtu gjendet edhe Kulla e Balshajve etj.
Pershkrim i shkurter historik mbi Kalan e Ulqinit.

Pergatiti;
Gezim Kopani

Xhamia e Kalas se Ulqinit
Brenda xhamise ne Kalan e Ulqinit
    Sebashku me Gazmend Kovacin tek dhoma ku eshte zhvilluar Mejtepi
 Xhamia e Kalas se Ulqinit, e cila me pare ka qene Kishe. Para duket pusi i ujit.Pas Kulla e Balshajve
 Tek kalaja e Ulqinit
Tek kroni i Skurajve, Kalaja e Ulqinit
Mbishkrimi tek Kroni i Skurajve ne Kalan e Ulqinit


Saturday, March 3, 2018

Ne mejtepin e Pukes

Aktiviteti me i rendesishem islame per mua jane Mejtepet (kurset islame) ku duhet kushtuar vemendje primare dhe nje shembull i till eshte ky i Pukes i cili prej vitesh mbeshtetet nga shoqata V.H.K.Istanbul te cilen e falenderoj.
Fotografi e bere sot me; 03 mars 2018

Lutjet tona le te shkojne me viktimat e Gutes

Lutjet dhe duat tona le te shkone per viktimat e Ghouta (Gutes) ne Damask te Sirise.
(Nga bombardimi ne shtepi, spitale etj kan vdekur mbi 300 persona (civil) nga te cilet shume femije ... ishte mundesia te publikoj fotografi shume me tragjike... )

Friday, March 2, 2018

O Zoti im! Me bej prej te pakteve! Lutja qe terhoqi vemendjen e Omerit r.a

Tregohet Omeri r.anhu takohej me nje besimtar i cili vazhdimisht lutej duke thene:
"O Zoti im! Me bej prej te pakteve! Omeri r.a. i habitur duke mos e kuptuar qellimin e kesaj lutje e pyet:
-Perse lutesh keshut?
Besimtari i thote: Allahut xh.sh. thote: "... nga roberit e Mi, pak jane mirenjohes."(Sebe; 13) prandaj edhe une po i kerkoj qe te jem prej pakices se gezuar .
Omeri r.anhu i erdh turp e tha: Turp per mua , cdokush eshte me i zgjuar dhe ka me shume dije se sa Omeri! (Ibn ebi Shejbe)

Tuesday, February 27, 2018

Tre thenjet e femijeve Sirian qe nuk do harrohen

1. Femiju i cili para se te vdiste tha: Do t'i tregoj gjithcka Allahut.

2. Vajza e cila tha: Axhe te lutem mos me fotografo se jam e pambuluar.

3. Femiu i cili tha; Dua te vdes e te shkoj tek Allahu , se tek Ai ka buke te ha deri sa te ngopem.

Monday, February 5, 2018

A nuk te thashe?

Poezi nga; Xheladin el Rumi

A nuk te thash,
mos me ler,
Une jam miku yt i Vetem,
jam pranvera e jetes.
Edhe ne jetofsh ne zemerate
me mijra vite,
tek Une do te vish prape,
se Une jam pikesynimi e fundi yt.
A nuk te thash
te mos joshesh
prej kesaj bote plot ngjyra,
se Une jam Piktori i Persosur.
A nuk te thashe,
ti je peshku,
mos shko ne toke te thate,
se Une jam Deti i thelle.
A nuk te thashe
te mos biesh ne kurth si zogjte,
se une jam flatrat e tua,
jam fuqia e drites.
A nuk te thashe
te mos i lesh ata te ta nderrojne mendjen
e te te kthejne ne akull,
se Une jam Zjarri e Ngrohtesia jote.
A nuk te thashe,
do te te prishin
e do te te bejne te harrosh
se jam Une burimi i te gjitha miresive.
A nuk te thashe
te mos i vesh ne pyetje veprimet e Mia,
se gjithçka shkon ne vend te vet,
Une jam Krijuesi.
A nuk te thashe,
zemra mund te te sjelle ne shtepi,
se ajo e di
qe Une jam Mjeshtri yt.

Perktheu; Edvin Cami

Çdo krijes ka nje dere ne qiell


Tregohet se nje burre shkoj tek Ibn Abasi dhe duke ju referuar ajetit: "Nuk qau per ta (faraonin e ndjekesit e tij) as qielli , as toka" pyeti:

-A qajne per ndoken qielli dhe toka?

-Ibn Abasi ju pergjigj:

"Po ! Cdo krijese ka nje dere ne qiell. Prej saj i zbret furnizimi dhe nga ajo ngjiten veprat. Kur te vdes besimtari dhe mbyllet dera e tij, ajo qan. Kur vendi ku falej dhe kujtonte Allahun e ndjen mungesen e tij, qan. Populli i faraonit nuk la vepra te mira ne toke dhe as ngrihej miresi prej tyre ne qiell, prandaj qielli dhe toka nuk qane per ta."


Pergatiti
Gezim Kopani

Friday, January 26, 2018

U perkujtua 20 vjetori i xhamise se re te qytetit te Pukes

Me 26 janar 2018 , pas namazit te xhumase, u perkujtua 20 vjetori i xhamise se re te qytetit te Pukes. Xhemati i xhamise pasi u njoh me rrugen, e cila çoi ne ndertimin e xhamise, degjoi me vemendje fjalen e Myftiut te Pukes, Gezim Kopani, ku nder te tjera tha;
 "Sot eshte nje date e shenuar, pasi si sot 20 vite me pare u be inaugurimi i xhamise se re te qytetit te Pukes. Xhamite jane shtepit e Allahut xh.sh dhe si te tilla ato percjellin perulesine ndaj Krijuesit te Gjithesise. Atu ku ka xhami ka vlera shoqerore e fetare, pasi xhamia eshte institucioni i vlerave kulturore dhe humanitare. Gjate ketyre 20 viteve, ne xhamin e Pukes jane kryer disa investime dhe sherime si: rikonstruksion i pjesshem i çatise, rikonstruksion i abdes'hanes, eshte ndertuar nga fillimi muri rrethues i xhamise, fale mbeshtetjes se shoqates V.H.K.Istanbul, eshte hapur nje pus uji ne oborrin e saj. Pervec aktiviteteve fetare, eshte futur edhe sherbimi i celebrimeve martesore islame (nikah) ejt. Ne fund lutjet tone shkojne per vellezerit tane mysliman nga Arabia Saudite , qe mundesuan ndertimin e xhamise se re te qytetit te Pukes, per Myftiun e Pukes, H.Elez Hoxha, anetaret e Keshillit te Myftinise Puke.."

INFORMACION MBI XHAMIN E RE TE QYTETIT TE PUKES

Xhamia e re e Pukes çeli dyert e saj me 26 janar 1998. Ne diten e ceremonise moren pjese shume besimtare myslimane te qytetit te Pukes. Fjalen pershendetese e mbajti Myftiu i asaj kohe H.Elez Hoxha. Me pas folen, perfaqesuesi i Komunitetit Mysliman te Shqiperise z.Shyqyri Bylyku, Kryetari i Bashkise Puke z.Halit Furriku, perfaqesuesi i Keshillit te Myftinise Puke z.Xhemal Meçi etj.
Ne vitin 2013, ne kuader te 15 vjetorit te xhamise se re Puke, Myftinia Puke pergatiti nje dokumentar te shkurter kushtuar kesaj xhamie. Ndersa ne janar te vitit 2014 , Myftinia Puke zhvilloi nje aktivitet te posaçem kushtuar xhamise se re qytetit te Pukes.

Imami i xhamise se re Puke, nga viti 1998-2004 ka qene H.Ibrahim Hoxha, nga viti 2004-2013 Gezim Kopani, nga viti 2013-2015 Bekim Sokoli dhe nga viti 2015-2018 Gezim Kopani.
Ndersa, si myezin te xhamise se re Puke, kan sherbyer: nga viti 1998-1999 Haki Ademi, nga viti 1999-2002 , H.Qazim Kopani, nga viti 2004-2012 Ali Guri, nga viti 2012-2013 Erjon Sula, nga viti 2015-2018 H.Halit Ringaj.

Nga viti 2005-2012, Myftinia Puke ka kryer keto sherbime ne xhamin e re te qytetit te Pukes:

-Ne vitin 2007 u shtrua per here te pare me tapet te ri e gjihe xhamia.
-Riparim te pjeshem te çatise se xhamise.
-Riparime te disa dritareve, perfshire edhe minaren e xhamise.
-Rikonstruksion total te abdes'hanes, donacion i mundesuar nga shoqata V.H.K.Istanbul.
-Ne vitin 2011, fal interesimit te Myftiut Gezim Kopani u be e mundur hapja e nje pusi uji ne oborrin e xhamise.
-Ne vitin 2012 po ashtu fale interesimit te Myftiut dhe mbeshtetjes se shoqates V.H.K.Istanbul u be i mundur rrethimi i tokes se xhamise se re te qytetit te Pukes.
-Ne vitin 2016, fale punes se madhe te Myftinise Puke u be e mundur regjistrimi i objektit te xhamise se Puke me siperfaqe 237 m2, leshuar me date 12.09.2016.
-Po ne vitin 2016, fale punes se kryere nga Myftinia Puke dhe Komuniteti Mysliman i Shqiperise , u be i mundur hedhja ne sistem e siperfaqes se tokes se xhamise Puke, si toke ne shfrytezim nga Xhamia Puke dhe e miratuar nga institucionet perkatese.
-Gjate vitit 2017, Myftinia Puke me vendosmeri ka bere te gjitha perpjekjet per kalimin ne pronesi te tokes se xhamise, e cila nuk u arrit dhe kjo detyre do te vijoje me kembengulje edhe gjate vitit 2018.

Nga viti 1998-2004 , xhamin e re te qytetit te Pukes e kane vizituar:

1.N/Kryetari i KMSH-se Jusuf Salkurti.
2.Kryetari i Bashkise Puke Halit Furriku.
3.Myftiu i Shkodres H.Faik Hoxha.

Ndersa nga viti 2004-2017 , xhamine e re te qytetit te Pukes e kane vizituar:

4.Kancelari i KMSH-se Ali Zaimi.
5.N/Kryetari i KMSH-se Bujar Spahiu.
6.N/Kryetari i KMSH-se Gazmend Aga.
7.Imami i shoqates "Aziz Mahmud Hydayi Vakfi" Osman Nuri Topbash.
8.Kryeimami i Myftinise Prizren H.Ali Vezaj.
9.Atasheu per Ceshtjet Fetare te Dijanetit te Turqise, Shaban Ishlek.
10.Myftiu i Shkodres Imam Muhamed Sytari.
11.Myftiu i Tiranes Ylli Gurra.
12.Myftiu i Prizrenit Lutfi Ballek.
13.Kryetari i Komunitetit Mysliman te Shqiperise H.Skender Bruçaj.
14.Kancelari i KMSH-se Ylli Cikalleshi.
15.Myftiu i Bashkesise Islame te Republikes se Kosoves Mr.Naim Ternava.
16.Atasheu i Ambasades se Kuvajtit ne Shqiperi Faisal al Baker.
17.Atasheu i Ambasades se Turqise ne Shqiperi Hysejin Erben.
18.Atasheu i Ambasades se Kuvajtit ne Shqiperi Jaser al Bader.

Si dhe shume kryetar shoqatash brenda dhe jasht Shqiperise, drejtore te Medreseve te Shiperise, imame te njohur dhe vizitor te ndryshme nga; Turqia, Gjermani dhe Italia etj.

Pergatiti
Gezim Kopani

Ky material eshte publikuar ne webfaqen myftiniapuke.org, kmsh.al, si dhe ne gazeten e Myftinise Shkoder Udha Islame nr.01, janar 2018 , fq.12Wednesday, January 24, 2018

Popullsia myslimane në Rrape, Pukë . Viti 2015

Regjistrimin e popullisse myslimane te fshatit Rrape e kam bere me date 24.04.2015 nga kur rezulton te kemi 30 familje nga ku kemi 198 mysliman.


Ketu nuk eshte perfshir , Rrapi dhe 1 ose 2 familje te tjera pasi nuk jetonin ne kete zone. Ky regjistrim eshte arkivuar ne Myftinine e Pukes me date 28.04.2015 dhe mban nr, prot 58.

Pergatiti
Gezim Kopani

Mjekesia Islame Pj. 4

Pasi kam publikuar tre tema mbi mjeksin islame , vjen radhe e temes se kater mbi miresit qe Allahu xh.sh. ka leshuar ne toke per krijesat e tij.
Tama mbi Mjeksin Islame ka per qellim informimin e pergjithshem, te menyre se jeteses se profetit Muhammed a.s., te keshillave te tij per shendetin dhe jo per zevendesimin e mjeksise se perditshme pasi edhe ato nder te tjera kan nxjerr ilaçet duke u bazuar edhe tek Kur'ani, psh mjali, ulliri etj.

Ne nje hadith qe e tregon Aishja r.a. transmetohet se Muhammedi a.s. e kishte vizituar dhe ajo iu ankua per shendetin, ndersa Muhammedi a.s. i ka thene:
"Njeriu eshte mjeksia, ndersa barku shtepia e semundjeve."

- ARRA

Ne literaturen islame vihet re sidomos nga Ibn Sirini se arra eshte ilaç, dhe se arra e njome eshte me e dobishme se ajo e thata. Po ashtu arra e perzier me mjalt ndikon ne lehtesimin e dhimbjeve te fytit.

Ibn Sirini per arren ka thene: "Ngrenia e arrave, fiqve, ullinjeve eshte ilaç per shume semundje."

Ne librin e dr. Halid Faik El Ubejdi kur flet per arren nder te tjera shkruan:

"Hulumtimet e fundit kane treguar se arrat jane nder burimet me te mira te antioksidanteve, luftetare te fuqishem kunder kancerit e semundjeve te tjera, gjithashtu arrat kane nje permbajtje te larte acidesh yndyrore omega 3 te njohura si yndyra te mira, te cilat mbrojne zemren dhe ulin kolesterolin."

Ne librin el Visila kemi transmetimin e el Mehdiut qe ka thene:

"Hyra ne shtepin e  el Mensurit   dhe e shikova duke ngrene djath me arra, dhe e pyeta; Cfare eshte kjo ? Ai mu pergjigj: Babai im me ka treguar per dike qe e ka pare profetin Muhammed a.s. duke ngrene djath me arra, dhe e kan pyetur ne lidhje me kete, ndersa ai eshte pergjigjur: Djathi eshte semundje, ndersa arrat ilaç. Nese i kombinoni atehere keni ilaç."

Ilaç eshte edhe arra e kokosit e cila lehteson dhimbjet e kurrizet etj.

- BUKA

Buka eshte nje nder miresit e Allahut. Mjeket thonte se buka eshte e mir kur ajo piqet ne furre e ndertuar me tjegulla ose qerpiq.

Aishja r.a. transmeton hadithen qe thote:

"Çmoni buken, sepse Allahu xh.sh ka bere sherbetor te saj qiejt dhe token."

Muhamedi a.s. ka thene;

"Ne diten e Gjykimit, toka do te duket sikur nje cope buke ne te cilen do ta pergatise Allahu xh.sh si nje banese per banoret e xhennetit."

Ndersa Ebu Davudi transmeton nga ibn Abasi se ka then:

"Ushqimi me i preferuar i profetit Muhammed a.s. ka ene therideja e gatuar me buke e hurma."

Ndersa ne nje tranmetim tjeter po nga Ebu Davudi e ky nga Ibn Omeri kemi se Muhammedi a.s. ka thene:

"Do te doja te kem pak buke te gatuar prej gruri te zi, te lyer me gjalpe dhe me qumesht."

- ÇIKORJA

Çikorja ndryshon ne vartesi te stines. Ne ver eshte e nxehte ne dihmer e ftohte. ÇIkorja parandalon semundjet e melçise apo tendosjet e shkaktuara nga diabeti etj.

Ebu Nuami tregon se: "Bani cikoren per cdo dite dhe mos gogesoni sepse nuk ka dite qe ne te nuk bie nje pik ujit te xhennetit." Sot cikorja perdoret ne forme shurupi.


- MISHI

Allahu xh.sh thote:

"Ne atyre u shtojme te mirat me peme e me mish qe ata deshirojne." (Et Tur; 22)

Nga ibn Maxhe transmeton nje hadith prej Ebu Derda se profetit Muhammed a.s. ka thene;

"Ushqimi me i mire i njerezve ne kete bote dhe ne Ahiret eshte mishi."

Mish i vecant permendet ne Kur'an edhe ai i shpezeve duke thene:

"Edhe mish shpezesh , cilin ta duan." El Vakia ; 21

Mish i vecante eshte ai i: dhisë, cjapit, deles, lepurit.

Per mishin e dhisë profeti Muhammed a.s. ka thene:

"Te jeni te kujdesshem ndaj dhive, se vertet ato jane kafshe te xhennetit." (Nesaiu)

Per mishin e lepurit kemi hadithen qe thote:

Enesi r.a. tregon: "E gjuajtem nje lepur pas nje ndjekjeje te gjate. Pasi pergatitem Ebu Talha mori kofshen (pjesa me e mir e lepurit) e tij dhe ia dergoi Muhammedi a.s. i cili e pranoi ate."

po ashtu mishi i lejlekut, lopes, pates, pules, thellezes, roses, shkurtave, zogu. Ndersa Ibn Siani kathene se mishi i deves, kalit gomarit jane mishrat me te keqij.

Ne lidhje me mishim kemi  edhe disa transmetime per menyren e gatimit ku nder te tjera mi ne sy;
a) mishi i thate, b) mishi i pjekur

Nga Taberani kemi se:

"Thera nje dele per Muhammedin a.s. derisa ishim ne nje udhetim dhe ai me tha; Thaje mishin e saj. Ai hengri prej saj derisa arritem ne Mendine."

Ne lidhje me mishin e pjekur Allahu xh.sh thote:

"Edhe Ibrahimit i patem ardhur te derguarit (meleket) tane me myzhde dhe i thane "Selam". Ai u pergjigj: "Gjithnje paçi selam" dhe nuk vonoi t'ju sjelle nje viç te pjekur (te ferguar me gure)"
                                                                                 (Hude; 69)

Pergatiti:
Gezim Kopani

Ju mund te lexoni:

 Mjeksia Islame Pj.1

Mjeksia Islame Pj. 2

Mjeksia Islame pj. 3

Sunday, January 14, 2018

Sulltan Abdylhamidi per Shqiptaret

"...Shqiptaret si popull gjenden ne Europe, jane vellezerit tane myslimane ne te cilet mund te kemi besim ne çdo çast, si dhe jane ushtaret tane me besnik. Nga ky popull kane dale shume ushtare dhe drejtues te jashtezakonshem. A nuk jane prej tyre edhe ata qe gjenden perreth meje?
Te qenurit e tyre shume krenare dhe respekti qe kan ndaj lirive qe ata i zoterojne me shekuj, eshte nje enderr qe ata e deshirojne. Per me teper , nese kemi parasysh edhe ndikimet e vendeve fqinje, qe kerkojne ti armiqesone ndaj nesh, atehere nevojitet qe ti falim edhe ata per shume gjera. Nese do ti ishim kunderpergjigjur çdo arme qe shkrepet ne Shqiperi, ku do te na qonte neve kjo ?"


Nga libri: Sultan Abdylhamid "Siyasi Hatiratim" Dergah Yayinlari, Istanbul 1999, perkthyer ne shqip "Kujtimet e mia nga politike" Altin Qefalia, botuar nga Logos-A, Shkup 2010, fq.86-87

Me nxenesit e Mejtepit te xhamise se fshatit QerretShembulli me i mir nder te tjere jane edhe keto nxenes te Mejtepit te xhamise se fshatit Qerret Puke.
Zoti i ruajt ! Date;  14 janar 2018 (pas ores se mesimit)Friday, January 5, 2018

500 vjet adhurim sa per dy sy

Diku ne nje ishull jetonte nje njeri qe i bente shume ibadet - adhurim Allahut xh.sh. Allahu xh.sh,
krijoi per te nje burim uji dhe nje peme (diku kalon , peme shege) e cila cdo dite bente nje apo me shume fruta. Ky njeri cdo dite merrte abdest tek burimi dhe kur kishte uri ngopej me frutin e pemes ndersa pjesen tjeter e kalonte me ibadet.
Nder deshirat qe ai kishte ishte qe Zoti tia mirrte shpirtin duke qene ne sexhde dhe te qendronte keshtu deri diten e llogaris.
Ne Ahiret, Allahu xh.sh. i thote Melekve; Me meshiren time, merrni kete rob dhe vendoseni ne xhennetin tim.
Njeriu i devotshem kundershtoi dhe tha: Dua qe te futem ne xhennet ne kembim te ibadetit qe kam bere ne ate bote.
Allahu xh.sh. udheroj qe te behej llogaria e ibadeteve qe ky rob ka bere per 500 vjet.
Kur u be llogaria, vlera e ibadeteve te tij nuk mjaftonin as per te bere falenderimin e dy syve qe Allahu xh.sh ia kishte falur.

Meshira e Allahut xh.sh.

Tregohet se profeti Musa a.s. ishte kureshtar te pyes per shume gjera , e nder te tjera nje dite Musai a.s. e pyet Allahun xh.sh;
-O Allahu im! Si i pergjigjesh robit tend gjynahqar kur ai te drejtohet Ty ?
-Allahu xh.sh. i thote; "I them; Te pergjigjem! Te pergjigjem! Te pergjigjem (3 here)
-Musai a.s. pyet; Po kur te drejtohet robi yt i mir?
-Allahu xh.sh tha: "I them; Te pergjigjem! ( 1 here)
-I habitur, Musai a.s. pyet perseri;

"O Allahu im! Kur tu drejtua robi mekatar the 3 here; Te pergjigjem, ndersa kur tu drejtua robi yt i mir the vetem nje here Te pergjigjem. Pse?"

Allahu xh.sh i thote Musai a.s.;
"O Musa! Kur mu drejtua robi im i mir ai u mbeshtet tek punet e tij te mira, ndersa kur mu drejtua robi im mekatar u mbeshtet tek Meshira Ime."

Thursday, January 4, 2018

Historia e profetit Ejub a.s.

Profeti Ejub a.s. rrjedh nga familja e profetit Ibrahim a.s. ndersa bashkeshortja e tij nga familja e Jakubit a.s. Profeti Ejub a.s. jetoj ne Sham ku thirri popullin (ne menyre te vecante popullin Hebre) per te besuar Allahu xh.sh. Historia e profetit Ejub a.s. dallohet per mesimet qe ai ka dhene per durimin. Durimi i Ejubit a.s. eshte shembull dhe ska si durimi i Ejubit a.s.

Allahu xh.sh. thote:

"Vertet, Ne e gjetem ate te durueshem. Sa rob i mire ishte ai dhe i kthyer te Zoti." (Sad,44)

"...Nder pasardhesit e tij , Ne udhezuam Daudin, Sulejmanin, Ejubin, Jusufin, Musain dhe Harunin. Keshtu i shperblejme punemiret." (En am; 84)

Allahu xh.sh i kishte dhuruar profetit Ejub a.s.  shendet, force fizike po ashtu kishte shume miq dhe shok. Po ashtu Allahu xh.sh Ejubit a.s. i kishte dhuruar pasuri te shumta;

-Ai dispononte toka te pafundme  te cilat i mbillte me elb e grure.
-Dispononte qindra puntore
-Gezonte shendet te plot dhe ishte shume i forte pervec kesaj edhe i bukur.
-Kishte nje grua fetare dhe te bukur.
-Rrethohej nga shume shoke
-Te gjithe njerezit e respektonin dhe e donin.
-Kishte bageti, te imta dhe kashe pune te pa numerta.
-Kishte 7 djem dhe 7 vajza

Allahu xh.sh. ishte i kenaqur shum me profetin Ejub a.s., disa komentus te Kur'anit, dijetar islam percjellin se ; Shejtani i paska thene Zotit; Mos u gezo me robin tend qe te falenderon e te adhuron ty, pasi Ti i ke dhene shum miresi e pasuri prandaj te adhuron e te falenderon. Bej te kunderten e saj dhe shiko a do jete falenderues njesoj apo jo. Allahu xh.sh i ka then; E dija se do me thoje kete por edhe kjo do te ndodh, pra kam per tia hek pasurin dhe mirsist qe kishte.

Pas 50 vitesh (diku thuhet me pak) Allahu xh.sh e sprovoj Ejubin a.s. ne te gjitha keto miresi qe permenda. Pas gjithe ketij pushteti te pasur, jete te gezuar dhe te lumtur, te mbushur me femije, shoke dhe njerez qe e duan si dhe te shendetit te plote filluan sprovat dhe fatkeqsite.

Faqtkeqsia e pare erdh tek pasuria , ku Allahua xh.sh. ia mori gjithe pasurin qe dispononte duke u kthyer keshtu nga nje njeri i pasur ne te varfer.

Tokat qe mbillte u kthyen ne shkretetire ku nuk mbite me gje.

Nuk kalon shum kohe dhe i vdesin te gjithe femijiet.

Me pas humbi te gjithe kafshet qe posedonte. Humbi te gjithe pasurin.

Sprova e radhes ishte se u detyrua te heq te gjithe puntorin qe punonin per te.

Pas gjithe ketyre Allahu xh,sh e sprovi Ejubin a.s. me nje semundje te rend e cila e lodhi aq shume saqe nuk u grit nga shtrati .
Semundja ishte aq e rende saqe krimbat kishin filluar te ze vend ne trupin e tij. Nga frika se mos eshte semundje ngjitse njerezit u larguan nga ai. Te gjithe e braktisin me perjashtim te bashkeshortes se tij e cila perkujdesej per te. Gjendja filloj te perkeqsohet dhe bashkeshortja e Ejubit filloj te shes kursimet e shtepis , me vone fillon te punoj per te siguruar jeten.

Kjo gjendje vazhdoi keshtu per 18 vite. Sipas transmetimeve fjalet me te shumte qe degjoheshin tek Ejubi a.s. ishte fjala: "El hamdu lilah!" Nje dit i thote bashkeshortes; Mos u merzit, vazhdojm te jemi rob te bindur ndaj Allahut xh.sh.

Profeti Muhammed a.s. ka thene;

"Durimi eshte drite."

Allahu xh.sh. thote:

"Kerkoni ndihme me durim dhe namaz. " (El Bekare; 153)

"O ju qe besuat! Beni durim..." (Ali Imran; 200)

Ndersa ne nje keshill te tij profeti Muhammed a.s. ka thene;

"Dijeni se fitojra eshte tek durimi."

Po ashtu profeti Muhammed a.s. ka thene:

"Njeriut nuk mund ti jepej nje miresi me te madhe se sa durimi."

Sipas disa transmetimeve kemi se shejtani  ishte lodhur me durimin e Ejubit a.s. dhe per kete kishte kerkuar ndihmen e shejtaneve te tjere te cilet i than; Si e nxorre Ademin nga xhenneti? shejtani tha; duke perdorur te shoqen. I than: Atehere bej te njejten gje edhe me Ejubin.
Keshtu shejtani nje dite paraqitur tek dhoma e Ejubit a.s. ne formen e nje udhetari ku i thote: Shkaku qe ti je ne kete gjendje jam une. Qe te sherohesh hiq dore nga durimi dhe ibadeti qe ben. Ejubi a.s i thote: Zhduku o i poshtur duke e perzen nga dhoma. Jasht takon bashkeshorten e Ejubi a.s. te ciles filloj ti thote; Ku e ke bashkeshortin; ajo i thot: ai , i semuri i shtrire (duke shprehur lodhjen e saj). Shejtani filloj duke ia prish durimin, duke ia kujtuar jeten e te tjereve, dhe ne fund i thote ; si do vazhdosh keshtu? deshiron qe ai te sherohet ? Ajo i thot; po. Shejtani i thote ; qe te sherohet , ai duhet te bej kurban per mua. (diku thuhet nje lekur)duke qe te heq dore nga durimi. Keshtu e fryer nga shejtani pas 18 vitesh guaja i thote Ejubit a.s.;

-A je profet i Zotit? (I derguari i Zotit)
-Ejubi; Po!
-Gruaja; Perse nuk i drejtohesh me lutje Allahut xh.sh qe te sheroj dhe te nxjerr nga kjo gjendje ku ndodhemi?
-Ejubi; Sa vite kemi jetuar te lumtur, bollek e te shendetshem?
-Gruaja; 50 vite
-Ejubi ; Sa vite kam qe jam ne kete gjendje (i semur), pa luksi e pasuri?
-Gruaja; Me sa me kutojet, 18 vite, (diku tjeter permenden 7 vite)
-Ejubi: Nese Zoti na dhe te mira per 50 vite , perse te mos durojme vuajtje po aq vite? Prandaj, nuk bej lutje, derisa sa te vuaj aq vite sa kam jetuar ne te mira! dhe tha: El hamdu lilah!

Bashkeshortja u zemerua me Ejubin a.s. pasi nuk e mori parasysh keshillen e saj, dhe tha;

-Gruja; Deri kur do vazhdojme keshtu? dhe tha dicka qe sduhej thene. Filloj disi si nje perplajse mes ciftit.
-Ejubi; E mjera ti, deshiron te largohesh nga meshira e Zotit? Po u sherova do te gotas 100 here.

Vuajtjet filluan te shtohen, tashme bashkeshorten e Ejubit a.s. nga frika se mos ajo u ngjet semundjen e Ejubit a.s.  nuk e pranonin me ne pune.

Ejubin a.s. e braktisen te afermit, njerezit me perjashtim dy shoket e tij te ngushte qe e vizitonin.

Tregohet se nje dite dy shoket e Ejubit a.s. po bisedonin mbi gjendjen e tij dhe njeri tha;
-Ejubi ka bere gjynah te madh te cilin Allahu xh.sh nuk e fal. Shoku tjeter thot; Pse e thua kete? shoku i pergjigjet; A nuk e shikon se ne cfare gjendje e vuatje eshte Ejubi? Zoti nuk po e sheron qe 18 vite si mos ta mendoj kete?
Pas kesaj bisede dy shoket shkuan per vizit tek Ejubi a.s., shoku i dyt i thote Ejubit ;
-E di cfar ka thene ky (shoku im)?
-Ka then se Ejubi ka bere ndonje gjynah te madh qe eshte ne kete gjendje.
Pas kesaj Ejubi a.s. u betua duke thene:
"Nuk eshte e vertet. Ajo qe kam bere eshte; Kur shikoja dy njerez qe ziheshin , shkoja ne shtepi dhe e lusja Allahu xh.sh qe t'i patoj, gjithashtu jepja sadaka per ata, me qellim qe te mos thyheshin urdherat e Allahut xh.sh mbi toke."
                                                            (Hakemi)

Ashtu kur, merzitia Ejubit a.s . ishte shtuar, nje dite bashkeshortja i sjell ushqim me shum se heret e tjera. Ejubi a.s. e pyet; ku e ke marr kete ushqim? Po ajo nuk tregoj, pas kembenguljes se Ejubi a.s. bashkeshortja i tregon se kishte prere gershetat te cilat i kishte shitur dhe me to kishte bler ushqimin.
Pasi Ejubi a.s. u bind qe gjendja kishte shkuar aty ku nuk mban me ju lut Allahut xh.sh ashtu ne vetmi duke thene:

"Edhe Ejubi e luti Zotin e tij, se mua me ka prekur e keqja dhe Ti je meshiruesi me i madh.  (El Enbija; 83)

Pas lutjes qe Ejubi a.s. i beri Allahut xh.sh, Allahu xh.sh thot ne Kur'an:

"Ne iu pergjigjem atij nga meshira Jone, ia hoqem ato veshtirsi qe kishte." (El Enbija; 83)

Allahu xh.sh. i thote Ejubit a.s;

"Bjeri me kembe tokes." (Sad; 42)

Me ta goditur token , ne ate vend doli uje. Allahu xh.sh. i thote Ejubit a.s.:

"Ky eshte uje i ftohte per tu lare dhe per tu pire." (Sad, 42)

Ne ate uj Ejubi a.s. piu dhe me ate uje u la. Pasi Ejubi a.s. piu ujin dhe u la, ai u sherua nga cdo lloj semundje. Gjen e pare qe zoti i ktheu Ejubit a.s. ishte shendeti dhe rinin e tij.
Kur u kthy bashkeshortja ne shtepi, me te shikuar u habit dhe tha: Mos e ke pare gje Ejubin a.s. pasi ti i ngjan shum atij para se te semurej?
Ejubi a.s. i thote: Nuk me njeh?
Gruja i thote : Jo!
Ejubi a.s. i thote; Jam une, Ejubi!

Pas kesaj Allahu xh.sh Ejubit a.s. i ktheu pasurin. Profeti Muhammed a.s. ka thene:
"Zoti dergoi ret tek tokat  e Ejubit te cilat i mbillte me grure. Rete  hodhen flori derisa u mbush vendi. Ndersa tek toka qe mbillte elb hodhi argjend."

Tregohet  se nje dite Ejubi a.s ishte duke u la (thuhet tek nje lum), Allahu xh.sh i leshoj disa karkaleca te florinjte. Ai filloj te mbush robat. Kete ngjarje e tregon keshtu Profeti Muhammed a.s.:

"Ndersa Ejubi a.s. po lahej , Zoti dergoi nje re karkalecash qe ran pran tij. Ejubi i shikoj se ishin prej floriri. Atehere Ejubi a.s. mori rrobat dhe filloi ti mbushe me karkalecet e florinjte. Allahu xh.sh i thote Ejubit a.s.:
"O Ejub! A nuk te dhashe pasur qe te mos kesh nevoj per keto qe shikon?
Ejubi a.s. tha: Sigurisht o Zoti im, por une nuk ngopem me bereqetin Tend."
                                                                                             (Buhari)
Po ashtu edhe bashkeshortia e Ejubit a.s. u kthye e re ashtu sic ka qene para 18 vitesh, dhe kjo si shperblim per besnikerin e treguar ngaj Ejubit a.s.
Allahu xh.sh thote:
"Dhe Ne ia kthyem familjen dhe dyfishin e saj." (El Enbija; 83) Pra ato u shtuan me femije edhe me shume sec kishin pasur me pare. Ato linden 26 djem e vajza.

Me pare Ejubi a.s. ishte betuar se kur te sherohet do e godiste bashkeshorten 100 here, e pere kete ai ishte penduar pasi bashkeshortia e tij ishte treguar besnike dhe durimtare, Zoti i thot Ejubit a.s. qe te marr 100 vije bari dhe ta qelloje me to vetem nje here gruan e tij.

Allahu xh.sh. thote;
"E merre me doren tend nje deng me fije bari dhe bjeri me to, e mos e thyej betimin."
                                                                  (Sad; 44)

Shembullin e Ejubit a.s. ne durim , e ka ndjekur edhe Bishr, qe sipas dijetareve islam thone se ka qene djali i Ejubit a.s. Bishr u njoh si njeri i cili ndihmonte nevojtaret dhe per kete e quajten Dhulkifl.

Pergatiti:

Gezim Kopani
Kontakt

Kontakt: e-mail: gezimi_01@hotmail.com

Contact Form

Name

Email *

Message *

Translate